Lucienne en Wout
Verenigd in liefde en werk vormen Lucienne van der Lans en Wout Bosma al sinds 1987 een sterk koppel. Ze vonden elkaar in de ambachtelijke instrumentenmakerij. Beide luthiers vestigden zich in Dordrecht en schaafden er dag in dag uit aan hun vakmanschap. Onder muzikanten bouwden ze groot vertrouwen op.
Vanuit een gedeelde passie voor het vak richt ieder zich op verschillende muziekinstrumenten. Lucienne is vioolbouwer, al sinds 1987. Ze specialiseerde zich in restauratie, verkoop en verhuur van viool, altviool, cello, contrabas en strijkstokken. Ze vindt haar klantenkring in Dordrecht en wijde omgeving. Als organisator van kleinschalige concerten verdiende ze brede waardering.
Wout is luthier sinds 1992. Na het bouwen van historische instrumenten, luiten en klavecimbels, is Wout zich sinds 2000 gaan richten op het maken van jazzgitaren. Hij bouwde een goede naam op en werd door collega’s al eens uitgeroepen tot beste gitaarmaker van Nederland. Bekende artiesten vinden hun weg naar Wouts atelier.
Een goede en vertrouwde sfeer was al die jaren even belangrijk als een perfect afgeleverd muziekinstrument. Lucienne en Wout wilden daarom meer. Die droom is werkelijkheid geworden door twee prachtige Bed & Breakfast-kamers boven hun atelier in te richten.
De geschiedenis
Het pand aan de Voorstraat 13 ligt in het hart van de geschiedenis. Op de rand van het historische centrum van Dordrecht, Hollands oudste stad, en nabij het Drierivierenpunt en Groothoofd. Hier kwam de handel in wijn, wol en hout tot bloei. Honderden monumentale gebouwen en huizen herinneren aan het rijke verleden. De Voorstraat, langste winkelstraat van Nederland, telt tientallen winkels met kunst, antiek en curiosa.
Het huis heeft een ambachtelijk en muzikaal verleden. Vanaf 1900 werden er een eeuw lang fietsen verkocht. Eigenaar en fietsenhandelaar Van Riemsdijk bleek ook over andere gaven te beschikken. Hij en dochter Johanna waren heel muzikaal. Op piano en pistonet, een soort trompet, wonnen zij concoursen. Als het circus de stad aandeed, nam Van Riemsdijk in de orkestbak plaats.
Dochter Johanna studeerde piano en cello aan het Rotterdams conservatorium. Later begeleidde zij haar man, amateur-violist, op piano. Die violist was de heer Geest. Hij bezocht vanaf 1987 tot op hoge leeftijd het atelier van Lucienne in de Vleeshouwersstraat.
Honderd jaar nadat de rijwielhandel er begon, en de muziek zijn intrede deed, vestigt Lucienne er een atelier voor de bouw en reparatie van muziekinstrumenten. Zo zijn het ambacht en de muziek weer terug op hun vertrouwde plek.